Založ si blog

Vychodisko z kapitalizmu by bolo v zalozeni politickej strany za zdrojovu ekonomiku.

Taka strana zatial nieje. Asi celosvetovo. Zatial sa  o zdrojovej ekonomike len rozprava , ale nic sa politicky nerobi.

Zdrojova ekonomika je zalozena na neplytvani zdrojmi. Tazisko je myslienka, ze veci by sa mali vyrabat s dlhou zivotnostou, teda protiklad planovaneho zastaravania.

Sukromne firmy naschval skracuju zivotnost vyrobkov aby viac zarobili, preto vychodisko by bolo v statnom majetku. Statom by nic nebranilo vyrabat zdrojovo. Stat by ale prisiel o peniaze, pretoze by sa menej vyrabalo teda by sa menej odvadzalo  na daniach. Lenze ak by statni zamestnanci, dochodcovia, nezamestnani atd. dostavali namiesto penazi vyrobene veci, nepotrebovali by peniaze. Teda to, ze v zdojovej ekonomime by prisiel stat o zisky by nevadilo. Kolko percent by ludia dostavali penazi a kolko vyrobkov, by bolo na diskusiu.

Kedze by mali ludia menej roboty mohlo by sa to riesit skracovanim pracovneho casu alebo formou brigad. V sucasnosti su v Europe velke cisla nezamestnanych. Pri mojom navrhu by mohli chodit na brigady napriklad styri mesiace z roka a odpracovali by si vsetky spotrebne veci.

Dnes odporcovia planovaneho zastaravania len o tom basnia, ale do politiky neidu. Pritom politika moze mat obrovsku rychlost v zmene systemu v porovnani so sucasnym nic neriesenim.

Druha moznost by bola, ak by sa zdrojova ekonomika zapacila sucasnym politickym stranam. Hlavne lavicovym, kedze tie maju aj statny majetok. Viac raz som pisal, ze socialisti nemanu trhove ceny produktov zo statnych podnikov. Potom to vyzera tak, ze statny majetok je neefetivny. Ked sa ich uz neda presvecit, mozno by bolo riesenie nemat trhove ceny iba pri plyne a elektrine a ostatnym vyrobkom by sa robila trhova cena. Aj tak si myslim, ze je lepsie mat trhove ceny aj pri plyne a elektrine. Zisky z tychto komodit by sa mohli vyuzit pri budovani dalsich statnych podnikov.

Este je jeden problem planovaneho zastaravania. Veci su casto tak vyrabane, ze sa nedaju opravit. Napriklad po niekolkych rokoch sa nezozenu nahradne diely. Starsie auta mali vyhodu, ze sa dali opravit. Dnes to neplati. Bolo to uvedene v dokumente Zahod a kup.

Strany so zdrojovou ekonomikou by mohli vyriesit ekonomicke problemy na celom svete. Staty nemusia mat zaujem na davani celosvetovo rozdielnych platov co som pisal v inych prispevkoch. Sukromnici davaju trhove vyplaty. Napriklad rovnake auto sa vyraba na Slovensku a vo Francuzsku Peugeot 208 v sucasnosti  a 207 v minulosti. Ale slovak ma o tri stvrtiny nizsi plat.

Ak je niekto komu by sa zapacila myslienka zdrojovej ekonomiky a mal by spolocenske  postavenie na zalozenie politickej strany, mohol by ju zalozit. Najprv by bolo potrebne prelozit nejake knihy o nej.

Ja taku stranu urcite nezalozim. Nemam na to. Som invalidny dochodca so psychickou chorobou. Bivam casto psychicky vycerpany. Niekedy sa mi cinnostiam neda venovat. Mam skoncenu len ucnovku s maturitou. A mam malo penazi.

Vlády v EU vravia, ze je potrebné prijímať prisťahovalcov, aby mal kto robiť na dôchodky.

03.03.2024

Pritom najbohatší clovek planéty (252,6 mld USD) má majetok ako polovica príjmu Nemecka za rok. Podalšie, výrobcovia skracujú životnosť výrobkov, aby maximalizovali svoje zisky. Takže keby výrobky vydržali dlhšie, šli by sme skorej do dôchodku. A potretie, namiesto ľudí nevyrábajú roboti, lebo by nemal kto odvádzať dane. To bola raz dilema či nahradiť jednoduché úkony [...]

Pripojím obrázky, ako vyzeral náraz asteroidu, ktorý vyhubil dinosaurov.

25.02.2024

Velkost explózie je vypočítaná z velkosti krátera ktorý je v súčasnosti pod hladinou oceánu. Po náraze vznikli po celej Zemeguly požiare, ako je znázornené na ďalších obrázkoch. Obrázky mám z dokumentu „Ako funguje vesmir“.

Matovic chcel dat za ucast vo volbach 500 eur.

11.09.2023

Ak by prislo volit 2,5 mil obcanov, vyplatilo by sa im 1,25 mld eur. Slovensko malo prijem z dani za rok 2017; 11,2 mld eur. (Je to uvedene v clanu dole v tabulke.) Myslim si, ze by to bol drahý špás.

hlasovací preukaz

Hlasovací preukaz na prvé kolo volieb sa dá osobne vybaviť do piatka

19.03.2024 10:30

Vybaviť preukaz môže za voliča aj ním splnomocnená osoba.

Vladimir Putin, Moskva, Rusko

Útok na Volkova bol mrazivo účinný. Dokazuje návrat ruskej špionáže do studenej vojny

19.03.2024 10:25

Rusi do každej vojny vstúpili v zlom stave, potom ale postupne, vďaka vysokému počtu ľudí a nulovému rešpektu k ich strate, sa dostali do formy.

Jaroslav Haščák

V kauze Gorila opäť obvinili Haščáka a ďalšie osoby

19.03.2024 09:36, aktualizované: 09:57

Ide o trestné činy založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny či korupčné trestné činy.

Kurimany, zrútený most

Nemeckú statičku Sabine H. uznal súd za nevinnú v kauze spadnutého mosta na Spiši

19.03.2024 09:24

Tragédia si v novembri 2011 vyžiadala štyri ľudské obete a ďalších zranených.

branislavr

Pisem o par roznych problemoch. Ale hlavne mam na srdci tento: Demokracia je na nezaplatenie. Do chodu spolocnosti moze vraviet vela politickych stran a mimovladnych organizacii. Mame slobodu, lepsiu ekologiu. Ale kapitalizmu mam plne zuby. Na kapitalizmus sa da vykaslat aj bez Marxa. Globalna nespravodlivost v zivotnej urovni je obrovska, kapitalizmus to riesi vadne a nikdy to nevyriesi. Dnes ide iba o ekonomicke preteky medzi firmami (volaju to hospodarska sutaz) a nie budovanie celosvetovej zivotnej urovne. Tieto problemy neriesia ziadne sucasne politicke strany. Socialisti by sa mali volat socialisticki kapitalisti a komunisti podobne komunisticki kapitalisti, napriklad v Cine a aj v Rusku pri Perestrojke. Pritom v Cine nemaju este k tomu demokraciu! Je na diskusiu, ci by to vyriesil statny majetok, co si myslim. Ale musel by byt slobodny a demokraticky. O tom pisem. Ak by bol iba statny majetok, nebol by kapitalizmus! Je rozdiel, ci by volici boli za statny majetok slobodne alebo nutene. Ak by boli slobodne, nik by proti tomu nemohol nic namietat. A nie ze to niekto vezme nasilim, alebo zakaze ine politicke strany! Ak by sa volici vyjadrili viacnasobne, teda po viacerych slobodnych volbach za statny majetok, bolo by to slobodne rozhodnutie. Dnes je statny majetok strasiak z minulosti, ktory pri slobode nemusi byt strasiakom. A ja mam heslo: velmi sa mi paci demokracia , ale nepaci kapitalizmus! , A myslienky: 1, ze kapitalizmus treba podrobit kritike a pride sa na to, ze je zly! Potom sa moze zacat rozmyslat nad nejakym inym zriadenim. To zriadenie by nemusel byt zrovna komunizmus, ale nech je to nieco ine ako v sucasnosti. 2, a malo by sa rozlisovat - politicka demokracia a ekonomicky kapitalizmus, nemalo by to byt za jedno v kope. Poz.1 Mal by som sem dopisat, ze rezim spred 1989 roku naschval nazyvam komunizmus, aj ked sa tak oficialne neoznacuje. Laici a mlada generacia tomu tak lepsie rozumie. Poz2. som len laik. Tak mi prosim otazky nepiste. Co mam na srdci, to sem napisem. Ak by ste mali nieco dolezite vyhradne pre mna, napiste mi spravu. Kludne mi napiste, ked to nebudu zbytocnosti, tak toho nebude vela a zvladnem to precitat. A doplnil som si zivotopis, ktory som uverejneny nemal. / Robim reviziu mojich clankov. Starsie sa tazko citali. Boli tam stilisticke chyby ktore som predtym nevidel. Asi koli mojej vycerpanosti. Napriklad chybali mi nejake slova, ine boli nadbytocne. Jedna veta v inom pade ako nasledujuca... Novsie su v pohode. Uz som zrevidoval kategore : Zle veci kapitalizmu, Ako by mohol dobre fungovat statny majetok v demokracii a slobode, Videnie myslienok, Zdrojova ekonomika , Kde sa stracaju peniaze v kapitalizme a Filozofia nabozenstvo.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 166
Celková čítanosť: 449548x
Priemerná čítanosť článkov: 2708x

Autor blogu

Odkazy