Co keby sa socialisticky stat spraval trhovo.

12. februára 2013, branislavr, Ako by mohol dobre fungovat statny majetok v demokracii a slobode . Chyby lavice

Som volic lavice , ale chcem poukazat na nieco , co povazujem za chybu zo strany socialistov .

Ak je nieco za socialistov s podielom statu , plyn , elektrika tak ceny za plyn elektriku su nizke . Potom sa k moci dostanu demokraticki kapitalisti, podniky sprivatizuju a sukromnik zdrazie produkty , „ cim ozdravil podniky „ .

Podla mna je nerozumne drzat ceny produktov za socialistov nizke . Bolo by na zamyslenie, ci by sa ceny nemali spravat trhovo . Teda boli by drahsie plyn a elektrina , ale boli by aj vacsie zisky pre stat . Keby by boli vacsie zisky , mohli by byt vysie socialne davky , vacsia podpora zdravotnictva atd. Ved ked sa za socialistov znizili ceny plynu a elektriny , tak cena bola nizka aj pre chudobneho , bohateho a aj milionara . A odpoved znie : naco ma mat bohaty a milionar lacny plyn a elektrinu !

Potom sa demokratom vlozi do ust argument , ze statny majetok je neefektivny , pretoze nic nezaraba ! a oni lahko oblbnu volica , ze to treba sprivatizovat . Sprivatizuju , majitelia zvysia ceny , prepustia zamestnancov , tym co zostanu navalia viac roboty a „ hned je podnik efektivny a ekonomika zdravsia „ ako sa vyjadruju demokrati .

Potom sa neda dokazat, aku efektivitu by mal stat , ak by mal take ceny ako sukromnik . Stat mohol mat z toho velke zisky a ma velke prd .

Mohol by to niekto vypocitat , o kolko by mali socialisti viac penazi pre rezorty , ak by mali ceny ako po sprivatizovani .

Ak by boli vyssie ceny , mozno by sa to dalo riesit listkami ( podobne ako su stravne listky ) ale listkami pre plyn , elektrinu . Ktore by stat rozdal chudobnym ludom , nemocniciam a pod. . Efekt by to malo rovnaky , ako ked su nizke ceny , ale bola by vynechana napriklad tretina ludi , ktori dobre zarabaju .

Mozno preto su v Grecku a Spanielsku v sucasnosti problemy , ze sa statny majetok nespraval trhovo , ale dotoval vyrobky . Potom idu staty skrachovat a demokratickym kapitalistom sa vlozi do ust argument , ze statny majetok je neefektivny .