Kapitalizmus je zle funkcny co sa tyka celosvetovej zivotnej urovne .

21. februára 2013, branislavr, Globalna nespravodlivost v zivotnej urovni. Zle veci kapitalizmu .

Rozdiely medzi jednotlivymi statmi su obrovske , dokonca aj vo vyspelych krajinach . Ja napisem jeden priklad ako je zle funkcny v platoch .
Rovnake auta sa vyrabaju na Slovensku v Trnave a aj vo Francuzku, ale platy su rozdielne. Peugeot 208 v sucasnosti a 207 v minulosti. Kedze su to takmer rovnake auta, je vela technologickych postupov rovnakych . Teda velke percento pracovnikov v Trnave a vo Francuzku robi na vyrobnych linkach tie iste ukony . Aj rychlost by mala byt rovnaka , kedze by sa inak mohla kazit vyroba .
Ale platy na Slovensku su 24 % voci francuzom v cistom .<br / Takze plat pracovnikov pre ten isty koncern zavisi od dobrodenia majitela firmy . Ako v tomto priklade , ze niekomu da 100 % vyplaty ( francuzovi ) a inemu v inom state o 76 % menej ( slovakovi ) . A robia na prakticky rovnakom aute tie iste ukony : ako su zabery v TV z vyrobni roznych aut , dava rovnako pristrojovu dosku , motor , sedadla , a auto sa rovnako lakuje atd. .
Platy medzi statmi maju obrovske rozdiely .
Z clanku vyplyva ze obcania USA , Spanielska , Grecka maju menej ako polovicne platy s porovnanim s Norskom a Svajciarskom . Portugalci tretinove . Taliani a korejci 54,5 % .
A portugalci maju polovicne platy v tabulke od Belgicka hore .
Tieto ekonomiky su v zapadnom systeme od druhej svetovej vojny . Teda aj po 50 rokoch sa nam na Slovensku nemusi zlepsit zivotna uroven . A stale budeme ako sprosti cakat na vybudovanie ekonomiky a snou suvisiacej zivotnej urovne . Ved je na zamyslenie , nemame uz teraz technicky tak vyspelu ekonomiku ako na zapade ? Ja si myslim ze mame , ved o co sa lisia zavody u nas od tych zapadnych ? O nic ! Ale zivotna uroven je niekde uplne inde .
Komu sa to nepaci mohol by uvazovat nad niecim inym ako kapitalizmus ! Ja si myslim , ze to nemusi byt zrovna komunizmus , ale mal by to byt statny majetok vo velmi velkom rozsahu . Staty nemusia mat zaujem davat celosvetovo rozne platy .

Ja by som chcel len podotknut , ze tento problem neriesia ani socialni demokrati ani komunisti . Komunizmus v Cine by sa mal volat “ komunisticky kapitalizmus „.
V dalsich prispevkoch co sem napisem sa budem zaoberat , ci by mohol byt statny majetok efektivny a dobry . Treba si uvedomit , ze dnes je demokracia , tak statny majetok by mohol fungovat uplne inak ako za byvaleho komunizmu .