Par zlych veci kapitalizmu .

22. februára 2013, branislavr, Zle veci kapitalizmu .

Jeden “ laicky nazor“ .
Casto sa stava , ze vyrobok sa dava za nizku cenu bez zisku , pripadne je dotovany vyrobcom aby sa s trhu vytlacila konkurencia . Ved vo svete su giganticke firmy , ktore si to mozu dovolit . Ak ma niekto mensiu firmu automaticky je z trhu vytlaceny , hoci bol sikovnejsi ! Moze byt sikovnejsi a mudrejsi , v trhovej ekonomike sa neuplatni , pripadne skrachuje . Dalo by sa aj tu povedat , ze trhova ekonomika funguje nespravodlivo .

Druhy „ laicky nazor „ .
Dnesna kapitalisticka ekonomika funguje aj takto : vo svete je obrovske mnozstvo firiem ktore robia to iste a navzajom si konkuruju , teda spolu sutazia . A kazdy ich majitel a spolumajitel musi byt milionar alebo miliardar .
Asi tam sa stracaju vsetky tie peniaze , ktore inde chybaju . Kludne by sa to dalo robit aj pod statnym majetkom , kedy by nebolo tolko milionarov a miliardarov .

Treti nazor .
Trhova ekonomika funguje aj takto . Cim je vyrobok lacnejsi , tym je uspesnejsi . Teda cim viac ludi prepusti zamestnavatel , tym ma vyrobok lacnejsi a ma vacsi uspech . Ti co zostanu , sa mozu od roboty aj potrhat . Ci pracovnik robi vela alebo malo nik nekontroluje , asi sa to ani neda . Kontroluje sa iba cas . Aj toto by sa dala nazvat nevyhoda trkoveho kapitalizmu . Firmy sa pretekaju az do extremov .
Samozrejme neplati to vzdy . Na zapade si ludia radi kupuju kvalitne vyrobky , ktore su drahe , kde sa dohliada na kvalitu . V jednej relacii na Discovery TV bolo spomenute , ako sa vyjadril vyrobca luxusnych motoriek, ze pracovnici maju dostatok casu na svoju realizaciu . Kedy im ide o kvalitu .
U nas su pat krat mensie platy ako na zapade , tych ludi co si mozu dovolit kvalitu je velmi malo . To plati asi aj o tych menej bohatych na zapade . Ved nie kazdy vlastni Mercedes , Volvo atd