Fikcia , fungovanie statov iba pod statnym majetkom .

28. februára 2013, branislavr, Ako by mohol dobre fungovat statny majetok v demokracii a slobode . Ako zalozit politicku stranu za zdrojovu ekonomiku.

Dnesna doba je taka , ze ak sa clovek pozrie na moznost fungovania statu iba pod statnym majetkom , tak si mysli co je to za čudo . Skratka niesu rozobrate moznosti takehoto fungovania a tie predostrete ludom . Podalsie , demokraticki kapitalisti na to stale utocia , ze co je statne je neefektivne . A raz uz statny majetok bol – za komunizmu a vtedy bol vysledok oproti kapitalizmu , ze sa vyrabalo malo rozdielnych vyrobkov , napriklad aut , a komunisti zaostali v technike , ekologii . Lenze nebola sloboda myslenia aj v zavodoch a to by mohol byt dovod zaostania.
Ja si myslim , ze predostieranie takejto moznosti by malo ist postupne . Ak sa niekomu nepaci kapitalizmus napriklad koli rozdielnosti platov v roznych krajinach a ekonomickym pretekom , ina moznost nieje ako zacat rozmyslat nad statnym majetkom vo velkom rozsahu .
Len by to nemalo byt ako v sucasnosti , kedy socialisti dotuju ceny produktov zo statnych podnikov .

Druha myslienka :
Ak by bolo vela statov iba so statnou ekonomikou , mohol by niekto vyvijat vyrobky a v ostatnych statoch by sa mohli vyrabat . Na Auto Pravda.sk http://auto.pravda.sk/ je uvedenych 44 svetovych znaciek aut. To nieje az tak vela . Ak by sa vyrabali v inych statoch , tieto staty by mali kvalitnu vyrobu a kvalitnu ekonomiku . Napriklad ako u nas skrachovalo strojarstvo , pritom takato moznost by ho zachranila .
V komunizme sa v licencii zo zapadu vyrabali Lady , Dacie , a asi aj polske Fiaty .
Nejake firmy by mohli byt zamerane len na vyvin vyrobkov . Zavody kde by sa vyrabali by im platili za vyvoj . Vyrobky by sa dali predavat len v krajine kde sa vyrobili , alebo by fungoval vymenny obchod .
Teraz si ako sproste vsetko konkuruje a navzajom sa vyrobky pretekaju . Dokelu naco ? ved su to kvalitne vyrobky ! Takto by sa to vyrabalo po celom svete a navzajom si to nekonkurovalo .
Zo zaciatku by to mohli vyvijat sukromne firmy a neskor aj štátne .

Tretia myslienka :
Je dolezite napisat , ze pri kupovani vyrobkov v statnom majetku , by ludia mohli hlasovat na internete ake konkretne vyrobky chcu . A tie by sa mohli vyrabat . Bol by to vlastne trhovy vyber vyrobkov .
Podalsie , dnes sa vela aut predava podla mody . Ale co ak by take iste dobre auto malo moznosti – viac roznych pristrojovych dosiek a prednej a zadnej masky ? To by jeden automobilovy zavot vyrobil rozmanitu modu …