Stal sa velky pokrok v skolstve na nasom juznom uzemi .

8. marca 2013, branislavr, Slovaci v Madarsku a na nasom juhu .

A to , ze skola s vyucovacim jazykom madarskym , moze mat slovenske triedy . Spravilo sa to dost neskoro , az teraz . Riesi to problem , ze slovaci na juhu zabudaju slovencinu . Je to preto , lebo ziak by musel do slovenskej skoly cestovat niekolko dedin , tak ho zvyknu rodicia zapisat do madarskej skoly v rodnej obci . To , ze je stym problem bolo spomenute v radiu SRo pred niekolkymi rokmi . Aj mi to vravel jeden slovak z juhu , ze jeho synovec hapka po slovenky . Poz. V skole s vyucovacim jazykom madarskym su vsetky predmety v madarcine okrem predmetu slovencina .
Popri tomto probleme sa vynara aj druhy . A to , ze keby sme to mali spravene skor , mohlo sa to pozadovat aj od madarskej vlady v Madarsku . Teda by sa nam tam nestratila mensina , co som rozpisal v predoslom prispevku v tejto rubrike . Mensina sa nam stratila zo 600 000 za prvej republiky , na 17 000 oficialnej slovenskej narodnosti v sucasnosti , aj ked sa odhaduje , ze slovakov Madarsku je 110 000 . A popri inom sa knam prestahovalo po druhej svetovej vojne okolo 100 000 slovakov .

Poz. Najvacsi problem co sa tyka zmiznutia slovenskej mensiny v Madarsku a Uhorsku je , ze niesu zverejnene oficialne statistiky scitania ludu jednotlivych zupach z roznych rokov . Ludia si na to nevedia spravit nazor . Napriklad jedna statistika je z roku okolo 1845 . Vysledky su v madarskych archivoch . Vtedy bolo v Bratislave 11 percent madarov a v Kosiciach 22 . Viac vysledkov asi slovaci neprelozili . Taktiez nieje zverejnene , kolko bolo madarov ovladajucich slovencinu . Nasi narodovci na to upozornovali , ze ktory madar by sa ucil po slovensky ! Ja si myslim , ze sa vtedy ludia bali byt slovakmi . Tieto cisla som cital v jednej publikacii , tusim som ju kupil v obchode Matice Slovenskej .
Poukazem na priklad , ze mnohym ludom nestaci len vyjadrenie nejakeho politika aj v pripade ak ho volili . Chcu mat riadne cierne na bielom ako ktora vec v skutocnosti je . Ved to by inak neexistovala kontrola . A to este nehovorim o nevolicoch , ktori politikom nedoveruju … Pre tento princip zastavam nazor , ze by sa mali zverejnit statistiky , ktore existuju a tie uplne vsetky zverejnit na internete . Originaly v madarcine a tie prelozene . Hlavne mesta na juhu a v Madarsku . Nech si kazdy spravi vlastny nazor .

Pripojim link na clanok o zamyslanych zmiesanych triedach v madarskych skolach :