To jedlo, co sa vyhodi v Europe a severnej amerike by nasitilo vsetkych hladujucich sveta , a to trojnasobne .

18. apríla 2013, branislavr, Globalna nespravodlivost v zivotnej urovni.

V TV dokumente Cerstve ale v kontajneri , bolo uvedene, ze sa obrovsky plytva potravinami. To co sa vyhodi v Europe a severnej amerike by nasitilo vsetkych hladujucich sveta , a to trojnasobne . Obrovsky podiel na tom maju obchodne retazce . Dva priklady : uhorky nemozu byt zakrivene lebo by sa ich menej zmestilo do prepraviek . Pritom uhorky maju urcite prirodzene zakrivenie . Podobne obchodne retazce nekupuju od pestovatelov velmi velke alebo male zemiaky .
Tymto plytvanim sa zdrazuju celosvetovo potraviny . Koli trhovej cene. Nasledkom toho ludia vo svete hladuju.
Tu vystava automaticka otazka , preco je tak zle . Ja to vidim ciste len v trhovom mechanizme . Trhove su ceny , trhove su platy.
Je jedno ci majitel zarobi 80 alebo 20 percent , platy ludom da stale rovnake podla trhovej ceny .
Alebo napriklad slovak a francuz robia rovnake auto , ale platy na Slovensku su stvrtinove .
Kapitalizmus s tym nic nerobi uz 60 rokov . A podla laickeho rozumu ani nic robit nebude .
Mna zaraza, ze tie iste koncerny daju zamesnancom po svete rozne platy . Potom ludia na zapade viac odvedu na daniach , aj viac odvedu na DPH , a zapad z toho dotuje polnohospodarstvo . Na to sa casto stazuju nasi polnohospodari , ze koli vacsim podporam polnohospodarstva na zapade , niesu konkurencieschopni .

Niesom sam kto pise o tomto dokumente na internete . Ja som sa nan pozrel zo zlej stranky trhoveho mechanizmu v kapitalizme .