Slovak vyprodukuje 30 500 eur rocne. Produktivita prace na Slovensku je vyssia ako v Cesku , ale platy nizsie o 177 Eur .

19. júna 2013, branislavr, Globalna nespravodlivost v zivotnej urovni. Zle veci kapitalizmu .

Teda platy zavisia od dobrodenia majitela firmy a nie od odvedenej prace pracovnika . Kapitalizmus to riesi vadne . Trhove su ceny , trhove su platy ! Pracovnikom sa da malo penazi a majitelia sa nabalia . Trva to uz od druhej svetovej vojny a nic sa stym nerobi . Tato blbost kapitalizmu funguje “ donekonecna “ a nepocut na to kritiku , co je chyba ! Jednoduchy clovek sa o tom nema kde dozvediet . Napriklad v produktivite prace dosahujeme 89,1% priemeru EU , ale platy su patinove voci anglicanom . Je to obrovska nespravodlivost kapitalizmu .

V clanku sa uvadza , ze priemerny slovensky zamesnanec v roku 2010 vyprodukoval nominalnu pridanu hodnotu 30.500 Eur . Podla mna by sa mala od tohto cisla odvijat vyska vyplaty zamestnanca , a nie od svojvole zamestnavatela .

Nechcem to velmo porovnavat s komunizmom , pretoze to nebol dobry system , ale predsa take rozdiely neboli . Aspon nie v strednej a vychodnej Europe . To vdaka statnemu majetku v tychto krajinach .
Link na clanok
Link na iny clanok o tom istom