Trhovy mechanizmus je zlo! A nikde nepodlieha kritike.

5. novembra 2013, branislavr, Globalna nespravodlivost v zivotnej urovni.

Napriklad trhovy mechanizmus v platoch. Majitelia firiem nedavaju vyplaty podla vykonanej hodnoty prace, ale daju trhovu vyplatu. Ako priklad – slovak na Slovensku vyrobil v roku 2010 priemernu nominalnu pridanu hodnotu 30.500 Eur za rok ! Momentalne v r. 2013 za rok zarobi priblizne 9.600 eur.

Ako sa na Slovensku v priemere pohybuju vyplaty, tolko daju zamestnancom, ale majitelia zarobia dvojnasobok. Na zapade tolko majitelia nezarobia a firmy tam normalne funguju. Tato globalna nespravodlivost nikomu nebije do oci. Teda myslim to tak, ze by sa to malo rozoberat aspon niekde na internete, a v novinach. Link na clanok o hodnote vykonanej prace mam na hlavnej stranke medzi linkami, kde to porovnavam s Ceskom, nazov ma “ V produktivite prace sme pred Ceskom ale v platoch pozadu. „

Myslim si, ze keby bol iba statny majetok na celom svete, nebolo by taketo zlo. Staty by sa tak nespravali ako sukromnici. Ti si robia co sa im zachce.

Bolo by mi jedno , ci by boli vo vlade krestania, liberali , laviciari, len by som chcel, aby boli za statny majetok vo velkom rozsahu. Par krat som tu mal prispevok, ze socialisti to so statnym majetkom v sucasnosti riesia zle. Dotuju ceny a potom to vychadza , ze statny majetok je neefektivny.

Statny majetok nemusi narusit politicku demokraciu, coho sa mnohi obavaju. Obava plynie z minulosti. Aj preto zastavam nazor, ze statny majetok v buducnosti by nemusel byt zrovna komunisticky.

Linky na clanky o produktivite prace: http://ekonomika.sme.sk/c/6185676/slovensko-ma-vo-v4-najvyssiu-produktivitu-prace.html

http://www.euractiv.sk/podnikanie-v-eu/clanok/slovensko-ma-najvyssiu-produktivitu-prace-a-najnizsie-mzdy