Kym nema rodina zlegalizovanu stavbu , nedostane podporu na byvanie 55 eur,

13. decembra 2013, branislavr, Bezdomovectvo; chudoba na Slovensku.

ak aj byva v nejakom domceku. A z tohoto kolotoca sa neda vymotat , pretoze ludia bez domova dostavaju malo penazi konkretne 62 Eur na osobu , pritom zivotne minimum je okolo 190 eur na jednu osobu a 120 na druhu .

Tak ma napadlo riesenie, ze by tito ludia mali osobytny ucet v banke , na ktory by sa im vyplacala podpora na byvanie. A nic ine by z toho nemohli vyplatit , len zlegalizovanie stavby . Tie peniaze by im chodili dopredu niekolko rokov pred zlegalizovanim, iba v pripade, ze by mali spominany ucet v banke.

Podla mna by banky na take ucty pristupili , ak by boli ucty spoplatnene .

Tento problem sa netyka len romov , ale aj bielych bezdomovcov . A niekedy su to slusni ludia , ako bolo raz uvedene v relacii na SRo , ze napriklad podnikatel sa stal bezdomovec . Alebo vodic sanitky po autohavarii prisiel o robotu , nestacil splacat najom a stal sa bezdomovec . Teda clovek ktory pomahal druhym, ostal na dne .

Raz bolo v spravach uvedene, ze niektorym romom ponukli moznost zlegalizovania ich pribytkov a predania pozemkov pod nimi, ale nemali na to peniaze.

Poz. Postavenie slameneho trojizboveho domceka stalo 120 000 Sk . Alebo postavenie nizkoprahoveho pribitku pre rodiny s nizkym prijmom 5.500 eur. Teda navrhovany ucet by bol dobry aj pre sporenie na vystavbu , nielen pre zlegalizovanie stavby .

Este je jedna velmi zla ves v sucasnom systeme ktora bola uvedena v spravach. Ak bezdomovec ide byvat do centra pre bezdomovcov, ani tak nedostane podporu na byvanie. Ze je to mimo pravidiel pre jej dostanie. A centrum bez stravy stoji 2 eura na den.

Preco sa zaoberam bezdomovectvom prave ja? Lebo jednym casom mi to hrozilo, a stale to nemam celkom zazehnane. Tak som sa zacal stym zaoberat a potom chytat za hlavu.