Ak by padol meteorit ako minuly rok v Celjabinsku . . . a mala pomocka k prezitiu.

5. januára 2014, branislavr, Prirodne katastrofy a pripravit sa na ne .

Tlakova vlna v Celjabinsku vybila okna stotisic ludom a boli tam 20 stupnove mrazy! Zohnat naraz tolko okien mohol byt problem. Nikde sa nepise, kolko vlastne trvalo odstranenie skod. Co ak to trvalo jeden, dva tyzdne pri 20 stupnovych mrazoch? Ved to je riadna katastrofa!

A moj napad ako tomu pomoct:
Tento rok sme si robili plastove okna. Na balkon sme si dali na spodok miesto skla plast. Ten plast ma rovnake rozmery ako sklo.Tak som sa hlavneho montera ktory je majitel montaznej firmy hned opytal, ci sa da zohnat namiesto okennych skiel ( a vrch balkonovych dveri ) plast. A odpoved bola ze da. Tak sme sa o tom viac porozpravali naco mi to je.

Bolo by to dobre pre pripadnu katastrofu ako bola v Celjabinsku, ked vybilo okna. Ak by sa to nakupilo dopredu mohlo by sa to v pripade katastrofy vymenit, kym by neprislo okenne sklo. Vyhodu by to malo, ze plast sa da lahko uskladnit, nerozbije sa. Naproti tomu ak by sa uskladnilo sklo, mohlo by sa rozbit. Plast sa da dat hocikam. Pod postel, za skrinu, do pivnice a nieje snim ziadny problem. Plast je o nieco drahsi ako sklo. A nemalo by sa zabunut na ukazku monterom, ako sa to vymiena. Odporucim, aby vam monter plasty odskusal. Mne napriklad doniesol original sietku na okno ktora nepasovala. Bolo to sposobene uplne novou vyrobou, ktora bola vadna.

Koli takejto moznosti by sa mali zacat vyrabat priesvitne plasty na okna. Je na zamyslenie, ze tie plasty by mohli byt aj ine, lacnejsie, lebo by sa vyuzivali len docasne. Nemuseli by byt dokonale izolacne. Ale to by sa museli vyvinut, ak by mali o tuto moznost ludia zaujem.

Ak budem mat v buducnosti dost penazi, tak si to niekedy kupim.