Dnesna ekonomika sveta je vadna. Ekonomika sa musi tocit,

30. apríla 2014, branislavr, Ako by mohol dobre fungovat statny majetok v demokracii a slobode .

alebo peniaze sa musia tocit. Ak sa prestanu, nasleduje kriza.

Uz som v mojich clankoch viac raz spomenul, ze protiklad toho je zdrojova ekonomika. Je to navrh na fungovanie sveta, kedy by sa vyrobky nekazili a vydrzali dlho. Tym padom by ludia mali malo roboty a mali by vsetko. Napriklad clovek by si odpracoval vyrobu veci pre seba (aj do zasoby) a potom mal volno a potreboval len stravu, kurenie, elektriku v domacnosti, pohonne hmoty. Ak by boli pohonne hmoty z obnovitelnych zdrojov, aj pre ne by platil princip zdrojovej ekonomiky.

Dnes to vyzera tak, ze clovek moze robit desat rokov, potom pride o pracu a dostane 62 eur mesacne. Za to si nemoze dovolit nic. A vsetko sa mu casom pokazi. Niekedy kratkym casom.

Fungovanie sveta by malo nejako inak ako tocenie penazi. Napriklad danove raje ukryvaju na uctoch 32 bilionov dolarov. Za to by sa dalo vyrobit a vybudovat vela veci. Pre porovnanie, svetove bohatstvo je 241 bilionov dolarov. Teda 32 je obrovske cislo. Tieto peniaze lezia na uctoch nevyuzite. Nic sa za ne nevytvara. Ekonomika vyrobila peniaze, a tieto peniaze lezia ladom. Mozno navzdy, ak sa nieco vo svete nezmeni.

Linky na clanky o cislach penazi mam medzi mojimi linkami na hlavnej stranke.