Zla vec kapitalizmu je, ked sa ziskove podniky z ruk statu sprivatizuju sukromnikmi.

28. januára 2015, branislavr, Ako by mohol dobre fungovat statny majetok v demokracii a slobode .

Ja tu mam niekolko prispevkov o tom ako by mohol fungovat statny majetok efektivne. Nebola by to ziadna veda, ak by boli v rukach statu ziskove podniky, nie stratove. Ako mame skusenost, ze ziskove podniky sa predaju sukromnikom a stratove sa nechaju štátu. Napriklad kauza Gorila. Nemalo by sa len hovorit ze ten a ten dal taky a taky  uplatok. Malo by sa aj hovorit, ze su to ziskove podniky a dobre by fungovali aj ako statne !  Malo by sa vycislit kolko maju sukromnici zisk po privatizacii. Tie peniaze by nemuseli ist do statnej kasy, ale mohli by ist na vyplaty ludom v statnych podnikoch. V sucasnosti to nieje sprehladnene. Ako kauza Gorila. Sprivatizovali slovenske elektrarne tak, ze sa im to za chvilu vrati a my mame 6 najdrahsiu elektrinu v EU ! To je kapitalizmus ! A znovu pouzijem argument, ze slovak na Slovensku rocne vyrobi 30 500 eur, ale naklady na pracovnika su 12 000 eur. Som za to aby v statnych podnikoch zisk nesiel statu, ale na vyplaty. Tym by sa odstranila tato blbost kapitalizmu. Iny sposob na odstranenie tejto nespravodlivosti, ako statny kapital asi neexistuje. Sukromnici robia co sa im zachce.

Ani by sa nemuselo znarodnovat. Ale dobra cesta by bola aby štát odkupil ziskove podniky spet. Ale nie za  trhovu cenu. Trhova cena je cena na burze, nie realna cena podniku.

Teraz uplne ina myslienka. Myslim si, ze cesta z kapitalizmu by nebola v znarodneni, ale v urceni statmi, aky mozu mat ludia najvyssi sukromny majetok. Napriklad 500 000 Eur . Co je len kozmeticka uprava, ale cele to vyzera humanne. Teda znarodnili by sa peniaze. V sucasnosti len lezia na uctoch a nic sa z nich nebuduje. Teraz sa posudzuje ako kradez, ked sa volaledy brali peniaze bohatym. Ale to ze clovek na Slovensku vyrobi 30 500 eur a naklady na pracovnika su 12 000 eur sa ako kradez nepovazuje !

Dnes je vsetko postavene nahlavu. Pouzivany argument proti statnej ekonomike je, ze je stratova. Ale vsetko ziskove sa predalo. Sukromnici davaju velmi male vyplaty, a vyrabaju planovanym zastaravamim. Statom by nic nebranilo vyrabat zdrojovo teda opakom planovaneho zastaravania.  Patentove pravo plati velmi dlho 15 az 20 rokov, patenty a  vynalezy. Ak by platilo menej napr. 5 rokov, aj by sa nabalili sukromnici, aj by tie vyrobky potom mohli vyrabat staty.