Ako si zariadit nehorlavo byt, dom.

11. januára 2016, branislavr, Par dobrych napadov

Dnes sa taka moznost zákazníkom neponuka, hoci existuju nehorlave vyrobky.

Postel.
V hoteloch sa pouzivaju nehorlave zaclony a matrace. Na internete sa nehorlavy matrac zohnat neda, iba tenky molitan. Postel sa da kupit kovova, rosty su z dreva.

Nabytok.
Na internete dostat plechove sktine ktore sa vyrabaju pre kancelarie. Ak by výrobcovia spravili male zmeny a skrine nafarbili ako drevo, boli by pekne. Pripadne na ne dali nejaku tapetu, bolo by to OK. Dnes sa dodavaju len v par kancelárskych farbach.

Podlaha.
Existuju nehorlave koberce, ktore sa pouzivaju na unikove cesty v hoteloch. Presnejsie samozhasacie. Ak by sa pekne upravili, mohli by sa vyrabat. V sucasnosti by zakaznik musel kupit asi monotonnej farby. Dalej sa predava sadrokartonova nehorlava podlaha s izoláciou alebo bez. Jednej nevadi ani vlhkost. Podlaha je pomerne draha. Na nu ide dalsia vrstva podla vkusu byvajuceho. Dalsi material je prirodne Lino, ktore dobre odolava aj ohnu. Podlaha je dolezita koli nerozsireniu poziaru, ak uz aj nieco zacne horiet. Poziar by sa pri dobrej podlahe dalej nerozsiril a sam dohorel. Ale ak je vsetko z horlaveho materialu, vzniknu plamene ktore znicia vsetko a same sa neuhasia.

Nehorlave drevo.
Dych mi vyrazila informacia , ze existuje nehorlave drevo. Sekvoj Mamuti. Par ich rastie aj ako atrakcia na Slovensku a v Europe. Ked sa da u nas pestovat, mal by sa zacat vo velkom mnozstve a z neho by sa mohol vyrabat pekny nehorlavy nabytok. Aj nosniky na strechu a podlahy.

Rodinne domy.
Murovany dom ma jedinu slabinu. Stresne nosniky su z dreva. No vyrabaju sa plechove garaze, ktore maju aj strechu aj nosniky z kovu. Reku ked sa moze garaz, mohla by sa aj normalne strecha. Garaz stoji okolo 1 000 eur a vyrabaju ju aj z farebneho plechu ktory nehrdzavie. Ta je drahsia. Ak napríklad padne maly meteorit 2 az 5 cm na vas todinny dom, urcite vyhorite ak mate sikmu strechu z drevenych nosnikov. Ak by ste mali nehorlavy dom , zostala by len mala diera v streche. To je extrem. Ale vela je normylnych poziarov od komina, alebo nedbanlivosti.