Mal som tu prispevok, ako sklamani volici SMERu mozu volit inych socialistov SOL.

16. januára 2016, branislavr, Chyby lavice

Lenze nakoniec som sa dozvedel ze SOL neide do parlamentnych volieb. A teraz vsetci socialisticki volici, ktorym nevyhovuje SMER nebudu mat koho volit. Do parlamentu idu iba dve lavicove strany. SMER a KSS. Neide ani SOL ani asi zaniknuta SDL. Na slovenskej scene boli dve SDLky, kazda v inom case.

Napisem aj par uryvkov z predosleho clanku ktory som vymazal, kedze sa situacia zmenila.

Sklamani mozu byt lekari, ucitelia, zdravotne sestri. SMER- SD ma jedinu chybu. Niektore veci ma radikalne. Dobre je ze riesi radikalne dialnice. Ale zle su niektore zasahy statu do birokracie ako bol napriklad rebricek Birokraticky nezmysel roka. Som zastanca nazoru, ze politika sa da robit aj bez radikalnych veci kedy vsetko funguje prirodzene a nic sa nepokazi. Potom medzi sebou mozu superit pravica za bohatych a socialisti za pracujucu triedu. Ak sa robia aj radikalne veci , moze sa nieco pokazit.

Je skoda, ze socialisticky volic si nema z coho vyberat. Napriklad v Taliansku su dve socialisticke strany v parlamente PD (stredo lava strana) a Socialisti a ekologia. Plus este su lavicovi komunisti. V Nemecku je SPD (teda socialna demokracia) a marxisti LINKE.

Ak mam byt uprimny, ziadna strana nesplna moje predstavy o fungovani ekonomiky , ale volim socialistov. Nemam koho ineho. Ja mam predstavu, aby bol statny majetok ktory by sa spraval trhovo a nedotoval ceny. Potom by bol statny majetok efektivny a mohlo by sa rozrast do vsetkych odvetvi. Staty by sa nespravali tak, ze by davali rozdielne vyplaty v tom istom koncerne v inych statoch. Napriklad ako sa vyraba to iste auto vo Francuzsku a v Trnave ale francuz ma stvornasobny plat. Co som opisoval v inom prispevku. Alebo slovak ma produktivitu prace 30 500 eur rocne ale naklady na pracovnika su 12 000 eur . Toto by zese stat robit nemusel. Sukromnici si robia co si zmyslia . Socialisti chcu aj statny majetok, preto ich volim so snahou o to, aby nedotovali ceny vyrobkov so statnych podnikov. Co je asi beh na dlhu trat. Ale nic ine sa zatial neda robit.