Napadol ma novy sposob ktory by mohol SMS zlacnit. Mozno o velku sumu.

31. mája 2017, branislavr, Par dobrych napadov

V sucasnosti sa platia za SMS dost vysoke sumy. Napriklad O2 – 13 centov za jednu SMS. Pomerne nizku sumu ma 4ka – 4 centy. Ale pri O2 sa viac oplati volat, ako poslat SMS.

Problem vysokej sumy sa odvija od centraly ktora uchovava vsetky SMS, kym ich neprijme adresat. Tento problem dobre vidno pri vianociach, kedy operatori nedorucuju SMS o spotrebe.

Napad je, aby sa SMS neuchovavali v centrale. SMS by sa odoslala priamo z mobilu do mobilu, bez ulozenia v centrale. Usetrilo by sa na ludskych kapacitach a IT zariadeniach a pamatiach v centrale.

Vznikla by takto nova platforma SMS. Vlastne by to fungovalo podobne ako fax. Dalsiu vyhodu popri cene by to malo, ze sposob by mohol fungovat aj na klasickych mobiloch a vsade kde je prijem GSM. Nemusel by byt clovek odkazany na internet a emaily. Ak by bol adresat nezastihnutelny, mobil by opakoval odoslanie automaticky, ked by sa prijimatel znovu pripojil do siete.

Este je na zamyslenie, ci by nemala vzniknut nejaka dalsia platforma SMS s poctom via znakov. Sucasnych 160 je niekedy velmi malo a ak sa pospajaju viacere SMS, je to potom drahe a este k tomu klasicke mobily maju obmedzeny pocet pospajanych SMS. Ak by boli nejake SMS 600 alebo 1000 znakove usetrili by sa peniaze na kvantite. Laickym rozumo sa da zamysliet, ze cena pri dlhsich SMS by sa nemala navysit. V 90 rokoch stali SMS – 3 SK. Dnes 4 az 13 centov, podla operatora. Kapacity pamati HDD su v sucasnosti omnoho vacsie a lacnejsie. Teda cena je asi za ukon, a nie za velkost ulozenej v centrale.

Mozno by to šlo spojazdnit aj emailami ktore by boli iba textove, teda bez priloh. A posielali by sa cez obycajne GSM, kedze by boli malej velkosti v porovnani s emailami s prilohami.

Napad som nampisal do TechBoxu. Ak mi neodpisu, napisem aj inde.