Ked niekomu darujete peniaze, neviete s istotou kde skoncia. A navrh na vyriesenie problemu.

13. júna 2017, branislavr, Bezdomovectvo; chudoba na Slovensku. Par dobrych napadov

Viem o jednom pripade, kedy rodina v hmotnej nudzi dostala do daru peniaze a ona si sa ne zaplatila sekeru za cigarety.

Mam napad pre darovanie penazi. Ze darovane peniaze by sa mohli pouzit len na vyplatenie konkretnych veci a nie hocicoho.

Museli by preto vzniknut osobytne bankove ucty, z ktorych by peniaze nemohli odist hocikam. Mohli by len na konkretny ucel. Mozno by sa to dalo riesit predcislami uctov a doplnenim zakona o bankovych uctoch asi pre celu EU. Taky sposob by bol komplikovany. Ale ked sa chce, vsetko sa da, aj keby to nebolo jednoduche.

Obdarovany by mohol z uctu s urcitym predcislim (na ktory by mu prisli peniaze), preposlat peniaze len na ucty s konkretnymi predcislami. Ak by dostal do daru peniaze na byvanie a energie, tak s predcislami pre bytove spolocenstva a energeticke spolocnosti. Alebo pre ine ucely ako darovanie penazi na lieky, alebo školného.

Keby existovali taketo ucty, darcom by to otvorilo cestu, ako podporit chudobnych ludi. V sucasnosti nemaju istotu kde peniaze skoncia. To by darcovia mohli dat niekomu peniaze na najom a energie ktore by mu vydrzali 10 rokov. A darca by mal istotu, ze peniaze nevyletia do luftu.

Malo by to aj dalsiu vyhodu. Peniaze by sa nedali z uctu ukradnut, lebo by boli odomknute iba pre urcite predcislia, teda obdarovany by mal urcite postarane o byvanie na spomynanych 10 rokov. A podalsie, ludia v hmotnej nudzi maju problem hospodarit s peniazmi

Este by bolo treba zariadit, aby obdarovany nemohol zaplatit z penazi urcenych pre neho, najom niekomu inemu. Aby sa to nedalo zneuzivat pre ziskanie financnej hotovosti.

Zopakujem. Je to komplikovane, ale ked sa chce, vsetko sa da.