V Číne a v Severnej Koreji sa neda zmenit politicky system. Mam navrh na riesenie problemu.

10. septembra 2017, branislavr, Zahraničie

V 1968 sa u nas zmenil system k dobremu. Zmenili ho samotni komunisti. Teda aj medzi komunistami boli dobri ludia. Len potom do dopadlo, ako dopadlo.

Otazka znie, ako dat riadenie v spomenutych krajinach lepsim komunistom. Stacilo by aby bolo v krajine viac komunistickych stran, ktore by sli do volieb. Cinanov sa neda presvedsit, aby pustili do volieb demokratov. Ale mozno by vyslo, pokusit sa ich presvedsit, aby mali viac komunistickych stran. Napriklad pocas studenej vojny boli na zapade po dve konunisticke strany v takmer kazdej krajine okrem Zapadneho Nemecka a Rakuska. Eurokomunisti kritizovali politicky rezim vo vychodnom bloku, naproti tomu druhe komunisticke strany boli za rezim na vychode.

Eurokomunisti sa po pade rezimu na vychode vacsinou pretransformovali na socialnych demokratov. To by sa prave mohlo stat aj v Číne. Do prvych slobodnejsich volieb by sli len viacere komunisticke strany a tie volnejsie by mohli povolit v dalsich volbach aj dalsie politicke strany napriklad socialisticke atd.

Ja si myslim, ze ten rezim sa da zmenit. Len ludia by si museli vo volbach slobodne vyberat medzi roznymi komunistami. A zapadna politika by mala tlacit na cinskych politikov aby to spravili. Nie ako v sucasnosti, ze len kritizuju system. Hned by sa dala navrhnut strana zelenych komunistov.

Poz. V Číne je komunisticky kapitalizmus. Napriklad 1% ludi, vlastni 30% majetku Číny.