Štátny kapital je neefektivny. To vdaka zlemu riadeniu lavicovymi stranami. Ved naproti tomu 50% zo zisku sukromnych podnikov ide zamestnavatelom.

24. marca 2018, branislavr, Chyby lavice

Častý argument demokratov proti štatnemu kapitalu je jeho neefektivnost. Ja som presvedseny, ze je to koli tomu, ze štáty dotuju ceny vyrobkov zo statnych podnikov. Keby mali trhove ceny, podniky by boli efertivne. Jeden odborovy predak na Slovensku sa vyjadril, ze 70% zo zisku podnikov ide na Slovensku zamestnavatelovi. Na zapade 50%.

Podla tychto cisel je nazor, ze statny kapital je neefektivny, je nejaka riadna blbost. To musia socialisti strasne zle riadit. Ved štáty by mohli davat o tieto percenta vyssie vyplaty.

Este dopisem jednu moznu pricinu prevladania nazoru o neefektivnosti. Ked bolo vyrocie r. 1968, v TV bolo uvedene, ze ZSSR vynakladolo takmer tretinu rozpoctu na zbrojenie. Dnes sa nedava ani 2% HDP. A sme doma, preco pretrvava nazor o neefektivnosti. Komunisti to zle riadili a v sucasnosti nazory na lavicovu ekonomiku su preto negativne.

Poz. V r 2010, vyprodukoval pracovnik na Slovensku 30 500 eur rocne. V sucasnosti to bude urcite viac. Naklady na pracovnika boli 12 000 eur.