Ako niekomu na Ministerstve Socialnych Veci preskočilo. Ci na ktorom ministerstve.

30. marca 2018, branislavr, Co je niekto na modzog ?

Pre zivnostnikov je minimálny vymeriavací základ na rok 2018 je 456,00 eur a z toho sa platí mesačné poistné v sume 151,16 eur. Ako mi pisomne odpovedali zo Socialnej poistovne.

Vysvetlim v com vidim problem. Pod tuto hranicu povinnost platenia poisteneho nevznika. Teda ak niekto zarobi 456 eur mesacne, odvedie odvody socialnej poistovni a zostane mu 304 eur zaokruhlene. Ale ak niekto zarobi 450 eur mesacne, teda pod vymeriavaci zaklad, zostane mu bez povinnosti odvedenia poistneho 450 eur.

To mozu zarobit napriklad zivnostnici, ktori maju narazove prace. Ze nerobia cely rok. Lebo minimalna mzda je 480 eur.

Socialny system nema peniaze a SMER rapidne zvysil odvody do Socialnej poistovne prave najmenej zarabajucim. Kazdorocne štát doplaca na dochodky. Ze na dochodky nejaku cast plati socialka a nejaku priamo štát. Riesenie by bolo, keby sucasne najnizsie odvody boli o dost mensie a platili by aj menejzarabajuci ludia. Aby zostatok po zaplateni bol rovnaky pre oboch. Len aby SMER tuto horeuvedenu volovinu nevyriesil, ze nezmensi odvody najmenej zarabajucim a ostatnym prikaze platit odvody do zostatku 304 eur. Z 304 eur sa neda vyzit! Ale Richter je nejaky divny, bohvie co spravi.

Este napisem druhy, doplnujuci email od Socialnej poistovne : Hranica hrubého príjmu pre vznik povinného poistenia je za rok 2017 vo výške 5472 eur. To znamená, že pokiaľ by ste tento príjem nepresiahli, povinnosť platiť poistné Vám nevzniká. Upozorňujeme, že ide o hranicu hrubého príjmu a nie o zisk. Ak by bol Váš mesačný hrubý príjem 300 eur (3600 eur ročne) v takom prípade by Vám nevznikla povinnosť platiť poistné na sociálne poistenie.

S pozdravom
 Karolína Múčková
Informačno-poradenské centrum
Sociálna poisťovňa, ústredie

Poz. Neviem ako je to s inymi odvodmi. Mozno tak isto, v tom pripade sa to bude musiet este pripocitat.