Zopar informacii o politike, ktore sa tazko zhanaju.

21. apríla 2019, branislavr, Ostatne - politika, spolocnost

V Nemecku je marxisticka strana Linke. Teda niesu to komunisti ale marxisti, co si myslim je lepsie. Vo volbach mali 9,2% hlasov. V parlamente maju 69 poslancov.

V Anglicku su liberali v jednej strane spolu so socialistami. Su v parlamente. U nas su liberali napr. SaS co su tvrdi kapitalisti.

Dalsia strana v Anglicku su Labouristi, ktorych zalozili odborari v r 1900. Myslim si, ze odborovych stran by malo byt viac a po celom svete.

Nemecka protimigracna strana AFD ma aj zidovsku frakciu. Teda niesu to fasisti.

Pocas komunizmu boli na zapade dve komunisticke strany. Eurokomunisti vystupovali proti pomerom vo vychodnom bloku, zatial co druhi komunisti boli za Moskvu. Po pade zeleznej opony sa eurokomunisti vacsinou pretranformovali na socialnych demokrarov. Eurokomunisti boli v Taliansku, Francuzsku, Skandinavii. Nejaki komunisti boli aj v Spanielsku, len neviem aki. Euromumunisti boli obcas vo vladach v niektorych z tychto krajin.

V sucasnosti v Europe su socialisti za statny majetok. Aj u nas pred r 89 ked bolo vsetko statne bol socializmus, hoci pri moci boli komunisti.

Socialni demokrati su za zasahy statu do ekonomiky a mansi statny kapital v porovnani so socialistami.

NATO je dohoda o obrane krajin ktore su jej clenmi. Ak by niekto napadol stat ktory je v NATO, ine staty z NATO by ho museli chranit. Zato niektore agresie vo svete niesu dielom NATO. Do niektorych vojen idu francuzi, anglicania, nemci, a USA (mozno este par dalsich). Ine staty tam niesu angazovane. Teda su to štáty z NATO, ale agresia celeho NATO to nieje. Tym, ze Slovensko je v NATO mame omnoho mensie vydavky na armadu. Ale noviny nepisu o kolko presne.