Chcel by som sa zaoberat myslienkou, ze USA vela zbroja oproti Europe. Negativne.

12. júna 2020, branislavr, Armada

USA ma 9000 litadiel, zatial co Nemecko 307. Ak by sa to prepocitalo na pocet obyvatelov podla Nemecka, USA by malo mat priblizne 2400 lietadiel. Otazka zostava, proti komu to tak USA zbroja? Maju perfektnu vyzbroj, myslim do urovne techniky. Proti Rusku by im stacilo nepomerne menej lietadiel, ak by sa nieco zomlelo. Nikto nechce vojnu, ale nik nevie, ci niekomu neprdne v bedni.

Za 30 rokov isliel vyvoj vyzbroje zapadu nepomernym rychlym tempom oproti Rusku. Napr Rusko vynaklada 1/10 penazi na armadu oproti USA, ako sa vyjadril Putin. Napisem dva priklady na techniku. V korejskej vojne strielalo americke letectvo severnych korejcov a rusov 1 ku 8. (Take to bolo nejake cislo na Discovery TV, nepamatam si uplne presne ci 1/8 alebo 1/10). Lebo americania mali fintu vo vyzbroji. Po vzdusnom suboji po remize ked korejec alebo rus odletel prec a dostal sa do „bezpecnej vzdialenosti“ a uz si myslel ze je v bezpeci, tak prestal manevrovat. Vtedy american zameral radarom rusa, nechal lietadlo letiet na atomatiku, spustil gulomet a odstrelil rusa. Ja si myslim, ze asi takto dosiahli ten pomer 1/8, nic ine to nemuselo byt. Mali fintu, o ktorej rusi nevedeli pretoze vo velkej vzdialenosti prestali manevsovat s lietadlami.

Druha vec, sucasnosti sa vyvyjaju cim dalej tym kvalitnejsie radary v lietadlach. Cim je elektronika vyspelejsia, tym radar menej vyzaruje. A cim menej vyzaruje, tym je tazsie lietadlo detekovat, ze nieco vysiela. A systemov na detekciu je v lietadle viacero. Pisal som, ze vyvoj armady zapadu je za 30 rokov nepomerne daleko oproti rusom, pretoze rusi davaju do armady 1/10 oproti USA.

Dalsi priklad je o ruskej technike. Rusi maju vyvynutu lepsiu utocnu pusku ako je najnovsi Kalasnikov, ale nemaju peniaze aby ju dali do vyzbroje. Ta utocna puska ma mensi spetny ráz. Videl som o tom dokument. Pusku si pozeral nejaky general a sa vyjadril prave tak, ako som napisal. Teda aj dalsie najmodernejsie zbrane nemusia mat rusi vo vyzbroji koli financiam.

Otazka vystava, proti komu tak USA zbroja? Mozno proti Cine. Ale to moze byt tiez taka blbost, podobne ako proti Rusku. Uplne by stacilo, keby zbojili omnoho menej, napr tak ako EU.

Linky na pocet lietadie z Wikipedie:
Letectvo USA:
Letectvo Nemecka: